Haberler

KÖMÜR MADENİ’NDE GRİZU PATLAMASI

Yönetmeliklere göre yeraltı çalışmalarında patlayıcı ortama zemin hazırlayacak miktarda metan gazı çıkma ihtimalinin olduğu yerler grizulu kabul edilmektedir. Kimyasal formülü CH4 olan metan renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gazdır.  Metan gazı; kömürün kökeni olan ve su altında havasız kalan bitkilerdeki karbon, hidrojen ve oksijenin birbirleri ile yaptıkları kimyasal tepkimeler ile oluşur. Bu kimyasal tepkimeler neticesinde karbon oksijen ile birleşerek (CO2), oksijen hidrojen ile birleşerek (H2O) ve hidrojen karbon ile birleşerek (CH4) meydana geliyor.

Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır. En kolay patlama metan oranının %8, en şiddetli patlama ise %9,5 olduğu durumda gerçekleşir.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında Cuma akşam saatlerinde meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği patlama sonrası arama kurtarma çalışmaları sona erdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da altısı İstanbul’da, beşi Bartın’da olmak üzere 11 yaralının hastanelere kaldırıldığını, Bartın’daki yaralılardan birinin taburcu olduğunu söyledi.

Rafireni Patlaması

Tayvan’ın devlet destekli CPC Dalin Rafinerisi’nde büyük bir patlama meydana geldi.

Şirketten yapılan açıklamada, patlamanın tesis üzerinde “sınırlı bir etkiye” sahip olduğunu ifade edildi.Söz konusu patlamada herhangi bir kişi yaralanmazken, hükümet yetkilileri olayın tesisteki rutin bakım sırasında meydana geldiğini açıklandı